Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 5 maja 2024 22:04
Reklama

Czy dezynfekować pieczywo w obawie przed koronawirusem?

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem, Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Jednocześnie GIS przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny. Jak bezpiecznie kupować pieczywo i przygotować je do spożycia?
Czy dezynfekować pieczywo w obawie przed koronawirusem?
Używaj w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
 
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
obżartuch 29.03.2020 17:28
Andrzej po co ci 4 bochenki chleba?! Te na zdjęciu!

Andrzej 29.03.2020 19:48
To 4 bułki grahamki ;-) Trochę mało widoczny jest sztafaż i stąd może takie wrażenie.

Ha ha 29.03.2020 13:10
Te maseczki to śmiech nie nadają śię do niczego stwierdzono naukowo że wirus jest tysiąc razy mniejszy niż najmniejszy otwór w tej bezużytecznej maseczce oj głupi ludzie ale wami kręcą chodzi tylko o to byście kupowali to bezużyteczne badziewie

meszka 29.03.2020 15:36
Chyba bułki pomyliłeś maseczkami.

Reklama